Haarden op gas

Het verbrandingssysteem

Open gestookte gashaarden hebben als voordeel op een open gestookt vuur dat je in de meeste gevallen met een kleinere diameter kanaal kan werken, mocht je met een gesloten systeem stoken dan kan je een concentrisch kanaal toepassen. Een concentrisch kanaal heeft behalve een afvoer ook zijn eigen aanvoer van lucht en beïnvloedt hierdoor niet de moderne beluchtingssystemen in de woningen van tegenwoordig.

Wat zijn de voordelen van een gashaard?

Wanneer je kiest voor een haard of kachel op gas dan kies je voor sfeer, gemak en comfort. Met één druk op de knop ontsteek je de haard en geniet je direct van een prachtig en natuurlijk vlammenspel.

Waar let ik op bij de aankoop van een gastoestel?

Afvoermogelijkheden rookgassen, via het dak of via de muur.

Aanwezigheid van een gasleiding.

Vermogen en verbruik van het toestel.

Wij zijn al onze gashaarden aan het voorbereiden op het nieuwe gas. De haarden van Dru die wij leveren zijn hiervoor al geschikt.

 

Houtgestookte Haarden

Brandstof hout

Qua design en vormgeving heeft de markt voor houthaarden en houtkachels niet stil gestaan.
Ondanks het feit dat stoken op hout bij vele mensen een nostalgisch en romantisch beeld oproept, zijn er ook voor het moderne interieur zeer interessante modellen verkrijgbaar.

Waarom een houthaard?

Voor de echte liefhebber kan niets op tegen het knapperend geluid, de geur en het volle vuur dat hoort bij het stoken op hout. Vaak denken we bij het verbranden van hout direct aan een open haard. Zoals we deze van vroeger kennen; een schoorsteen, daaronder een schouw, een rooster waar het hout op wordt gelegd…en stoken maar!
Echter zijn er ook op het gebied van houtstoken door de jaren heen veel innovaties geweest, die het stoken op hout efficiënter, duurzamer en milieuvriendelijker hebben gemaakt. Voordat we verder gaanzullen we dan ook eerst duidelijk het verschil uitleggen tussen een open haard en een gesloten haard of kachel.

Open haard versus gesloten haard

Houthaarden en kachels hebben tegenwoordig een zeer hoog rendement en een zeer goede verbranding. De toestellen zijn goed doordacht en zorgen ervoor dat het hout zo efficiënt en schoon mogelijk wordt verbrand.

Laten we voorop stellen dat u met een open gestookte open haard niet het optimale warmte rendement krijgt, maar is dat nodig? De Open Haard is de afgelopen decennia steeds meer een luxe en een comfort product geworden. Wij zeggen altijd maar dat er niets boven een open vuur gaat. Een open gestookte haard levert nog steeds comfort en warmte en geeft nog het meeste romantiek en nostalgische idee.

Een gesloten haard heeft ook een hoop comfort en tegenwoordig ook steeds meer uitstraling. Verder heeft een gesloten haard een hoger rendement qua opbrengst van de warmte, per situatie is het verschillend of dit juist positief of negatief is.

Waar let ik op bij de aankoop van een houttoestel?

  • Aanwezigheid van- of mogelijkheid voor- een rookkanaal
  • Een goede en voldoende beluchting van de haard of de kamer waarin de haard staat