Kooptips voor gaskachels

 • Gaskachels kunnen het uiterlijk hebben van een authentieke haard of juist van een inbouwhaard met een modern en strak vlammenspel. Bedenk waar uw voorkeur naar uit gaat.
 • Sommige modellen kunnen direct op een rookgasafvoer aangesloten worden, andere vereisen meer aanpassingen aan uw woning.
 • Er zijn haarden verkrijgbaar in diverse afmetingen en met verschillende vermogens. Bepaal de plaats van uw haard en bedenk welke afmetingen het best passen en hoeveel vermogen u nodig heeft.
 • Zorg voor goede ventilatie mogelijkheden in de ruimte waar de haard geplaatst gaat worden. Vaak is het verstandig om te kiezen voor een modern "gesloten"-systeem.
 • Er zijn zogenaamde open en gesloten systemen. Gesloten systemen vereisen minder ventilatie in de ruimte.
 • Gaskachels kunnen technisch zeer geavanceerd zijn: bij sommige modellen kunt u vanuit uw stoel met een afstandsbediening het vuur bedienen.
 • Tegenwoordig is er veel mogelijk qua afvoeren. Zo kunnen deze bijvoorbeeld ook naar beneden of horizontaal lopen met het DRU PowerVent-systeem.
 • Een belangrijke criterium bij de aanschaf van een gashaard is het vlammenspel. Kom langs in onze showroom en vergelijk vele merken en typen gashaarden brandend.
 • Wist u dat UwKachel ook de specialist is om uw kachel te voorzien van een fraai natuurstenen schouw of een prachtig haardplateau?
 • Komt u er niet uit of heeft u meer vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Verschillende merken gaskachels

Alle grote merken in de gaskachels en -haarden zijn Nederlands. Dit is ook niet zo vreemd Kooptipsals u bedenkt dat Nederland een van de weinige landen is met een aardgasaansluiting in bijna ieder huis. Hierdoor hebben Nederlandse bedrijven zich gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van gaskachels. Voor oorsprong hadden de kachels als voornaamste doel het verwarmen van een vertrek. Het is nog niet zo lang geleden dat de veel huizen geen CV-installatie hadden maar gaskachels in ieder vertrek. De bekende merken in gaskachels puur voor verwarming zijn natuurlijk Faber, DRU en Ringlever Open Haarden. Deze merken produceren nog steeds puur functionele gaskachels, het populairste model is de zogenaamde gevelkachel.

Met de komst van de CV-ketel was het niet meer nodig om ieder vertrek een gaskachel te hebben. Hiermee kwam er een einde aan de populariteit van deze producten. De focus verschoof naar zogenaamde "sfeerverwarming", gashaarden die de sfeer van een gezellig houtvuur in de woonkamer realiseren. De eerste modellen leken nog nauwelijks op een houtvuur. De gaskachels van tegenwoordig zijn nauwelijks te onderscheiden van een echt houtvuur. Elke fabrikant verbetert continue zijn gashaarden. Tot de gashaarden met het vuurbeeld dat het meeste lijkt op een echt houtvuur horen zeker de modellen van Ringlever Open Haarden

Om een goed beeld te krijgen van hoe het vuurbeeld eruit ziet adviseren we u om vooral de haarden "live" brandend te bekijken in een showroom. Het zal u opvallen dat er verschillen zijn in hoe realistisch het vuur is maar ook in de afwerking, de kwaliteit van het glas en natuurlijk de verschillende opties.

De rookgasafvoer

Wanneer een kachel goed brandt ontstaat er waterdamp en koolzuurgas (CO2) als afval. Deze gassen wilt u niet in de woonkamer hebben. Vandaar dat een gaskachel een rookgasafvoer nodig heeft. Hiermee worden de verbrandingsstoffen afgevoerd. Nu zijn er verschillende typen gashaarden die ieder zijn eigen eisen stelt aan de rookgasafvoer.

 • Afvoerloze gashaarden - puur sfeerhaarden die zeer weinig gasverbruiken. Doordat de uitstoot van rookgassen zo laag is kunnen deze haarden werken zonder afvoerkanaal.
 • Gaskachels met open verbranding - het type kachel dat de zuurstof voor de verbranding uit de ruimte haalt. Via het afvoerkanaal gaan alleen de rookgassen naar buiten.
 • Gaskachel met een gesloten verbranding - deze kachels hebben rookkanaal met dubbele buis nodig. Via de ene buis wordt de zuurstof van buiten naar de kachel gehaald. Via de andere buis verdwijnen de rookgassen naar buiten. Bekijk alle gaskachels met gesloten-systeem.

Belangrijk is om te beseffen de kosten van een rookgasafvoer nog fors kunnen oplopen. Dit hangt af van welke type haard u kiest en de situatie waar de kachel geplaatst wordt. Een enkelwandige buis voor een open systeem gashaard is stukken goedkoper dan een geisoleerde dubbelwandige buis voor een gesloten gashaard.